Opiskele farmasiaa ja työllisty

Haluatko työskennellä apteekissa tai lääkkeiden tutkimuksen ja tuotekehityksen parissa? Siinä tapauksessa farmasia saattaa olla sinulle sopiva uravaihtoehto. Tässä artikkelissa kerromme farmasia-alan ja siihen läheisesti liittyvien alojen koulutuksesta ja työllisyysnäkymistä.

Alan ammattinimikkeet ja opiskelupaikat

Yliopistossa farmasiaa voi opiskella alemman tai ylemmän korkeakoulututkinnon verran. Noin kolme vuotta kestävä alempi korkeakoulututkinto tuottaa farmaseutin kelpoisuuden ja vastaavasti viisivuotisessa koulutuksessa opiskelijat valmistuvat proviisoreiksi. Farmasiaa tieteenalana voi opiskella suomeksi kahdessa yliopistossa: Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa. Molemmissa yliopistoissa on farmaseutin ja proviisorin koulutusohjelmat. Näiden lisäksi Åbo Akademissa on ruotsinkielinen farmaseutin koulutusohjelma. Itä-Suomen yliopistossa on tarjolla myös englanninkielinen toksikologian maisteriohjelma ja Åbo Akademissa lääketeollisuuden maisteriohjelma.

Farmasian yliopistollisen koulutuksen tavoitteena on kouluttaa lääkehoidon ja lääkkeiden asiantuntijoita terveydenhuollon tarpeisiin. Opinnot sisältävät esimerkiksi farmaseuttista kemiaa, farmakologiaa sekä lääkkeiden vaikutusmekanismien tutkimista. Opintojen aikana tutustutaan myös alan yhteiskunnallisiin ulottuvuuksiin. Sekä farmaseutin että proviisorin tutkinto sisältää noin puoli vuotta työharjoittelua, jonka aikana opiskelijat saavat kokemusta käytännön apteekkityöstä.

Alan työtehtävät

Farmasian koulutus tarjoaa valmiuksia ennen kaikkea apteekkityöhön mutta myös monenlaisiin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan työtehtäviin. Apteekissa työtehtävät koostuvat asiakaspalvelusta, lääkkeisiin liittyvästä neuvonnasta, lääkkeiden valmistuksesta ja erilaisista esimiestehtävistä.

Sairaaloissa ja terveyskeskuksissa farmasian ammattilaiset työskentelevät yleensä lääkkeiden logistiikkaan, valmistukseen ja käyttökuntoon saattamiseen liittyvissä tehtävissä sekä asiantuntijoina lääkehoidon parissa. Osana moniammatillista tiimiä farmaseutit toimivat asiantuntijoina myös lääkehoidon kokonaisvaltaisessa suunnittelussa.

Lääketeollisuuden puolella farmaseuttien ja proviisoreiden työtehtävät liittyvät useimmiten lääkkeiden valmistukseen tai yleisesti lääketehtaan toimintaan liittyvään laadunvarmistukseen, lääkkeiden myyntilupahakemusten käsittelyyn sekä markkinointiin ja myyntiin.

Hallinnollisissa tehtävissä toimivat farmasia-alan ammattilaiset työskentelevät tyypillisesti myyntilupien käsittelyyn ja myöntämiseen liittyvissä tehtävissä sekä apteekkien valvonnassa ja tarkastuksessa. Myös lääkekorvauspäätöksien tekemisessä farmasian ammattilaiset ovat keskeisessä roolissa.

Alan työllisyysnäkymät

Farmaseuttien ja proviisorien työllisyysaste on korkea, ja alan työllisyysnäkymät ovat hyvät myös tulevina vuosina. Suomessa panostetaan lääkekehitykseen paljon resursseja, ja maassamme toimii useita kansainvälisestikin merkittäviä lääketeollisuuden yrityksiä. Alan palkkaus on kohtuullista, ja toisaalta ilta-, yö- ja viikonlopputyöt tarjoavat mahdollisuuden tulotason nostamiseen entisestään. Tulevaisuuden työelämää suunniteltaessa on myös tärkeää huomioida se, että apteekkitoimiala saattaa myös Suomessa vapautua nykyisestä säännöstelystä. Jos toimiala vapautuu, on farmasian ammattilaisilla entistäkin paremmat mahdollisuudet työllistymiseen.