Ura farmasian parissa

Oletko aina ollut kiinnostunut lääkkeistä, niiden toiminnasta ja kehityksestä? Kiinnostaako sinua ehkä työskentely apteekkialalla tai lääketeollisuudessa? Tässä artikkelissa kerromme, millaisia työtehtäviä alalla on ja miten voit kouluttautua farmasia-alan ammattilaiseksi.

Ura apteekissa

Apteekissa työskentelee pääasiassa farmaseutteja ja proviisoreita. Farmaseutin koulutuksen voi hankkia yliopistossa noin kolmessa vuodessa. Proviisorit toimivat yleensä esimiestehtävissä, ja proviisorin tutkinnon suorittaminen kestää yleensä noin viisi vuotta. Farmaseutin ja proviisorin tutkinnot voi opiskella Helsingin yliopistossa sekä Itä-Suomen yliopistossa. Ruotsinkielisiä opintomahdollisuuksia tarjoaa Turussa toimiva Åbo Akademi.

Ura lääketeollisuudessa

Suomessa toimii lukuisia lääkeyrityksiä, jotka kehittävät ja tuottavat tärkeitä lääkkeitä esimerkiksi syövän hoitoon. Vaikka kilpailu on kovaa, suomalaisyritykset ovat onnistuneet pitämään jalansijan sekä Suomen markkinoilla että globaalilla tasolla ennen kaikkea menestyksekkään tuotekehityksensä ansiosta. Lääkeyritysten palveluksessa työskenteleekin paljon farmasiaa opiskelleita tutkimuksen, tuotannon sekä myynnin ja markkinoinnin parissa.

Ura tutkijana tai opettajana

Myös yliopistojen ja tutkimuslaitosten palveluksessa työskentelee farmasia-alan ammattilaisia. Tieteellisen lääketutkimuksen parissa työskentelee ennen kaikkea kemistejä ja biokemistejä, mutta myös proviisorin koulutuksen saaneilla on mahdollisuus jatkaa opintojaan tohtorin tutkintoon saakka. Farmasian koulutukset tuottavat ammattilaisia myös opetusalalle sekä erilaisiin tiedotustehtäviin.

Alan opinnot ja niihin hakeutuminen

Farmasia-alalla voi suorittaa sekä alemman että ylemmän korkeakoulututkinnon. Suomessa farmaseutin ja proviisorin tunkintoja voi suorittaa Itä-Suomen yliopistossa, Helsingin yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Alan alempi korkeakoulututkinto on nimeltään farmaseutti ja ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanut voi puolestaan käyttää proviisorin ammattinimikettä.

Alasta kiinnostunut hakija voi pyrkiä joko farmaseutin koulutusohjelmaan tai suoraan proviisorin koulutusohjelmaan. Yliopistojen opiskelijavalinnassa otetetaan huomioon ylioppilastodistus ja sen perusteella lasketut alkupisteet sekä erillinen valintakoe, jossa mitataan erityisesti lukion kemian oppimäärän hallintaa. Lisäksi pääsykokeessa on aineistokoe, jonka materiaalin hakija saa vasta valintakokeessa.

Farmasia-alan opintoihin voi hakea keväisin, ja alan opinnot alkavat yleensä syksyllä. Myös avoimissa yliopistoissa on mahdollista suorittaa farmasian perusopintoja eri puolilla Suomea. Alalle soveltuvat erityisesti täsmälliset, tarkat, luonnon- ja lääketieteistä pitävät henkilöt, jotka ovat valmiita mahdollisesti työskentelemään myös toimistoaikojen ulkopuolella. Monet apteekit ovat auki viikon jokaisena päivänä, joten alalla on myös paljon ilta- ja viikonlopputöitä.